Google офіційно представила Chromebook

Опубліковано 12 травня 2011 року

Як і було обіцяно в минулому році, Google запустила власну операційну систему Chrome OS, яка встановлена ​​на Chromebook — «комп’ютері нового типу», як його називає інтернет-компанія.

Власне, це дійсно дуже незвичайний пристрій, який зовні нагадує компактний лептоп, але, по суті, кардинально відрізняється від традиційних ПК. Програмна основа пристрою — це веб-браузер Chrome у середовищі якого і запускаються всі програми. Користувачеві не потрібно встановлювати програми, він отримує до них доступ як тільки підключається до мережі, а розробники зможуть створювати нові продукти не тільки традиційним методом, але і об’єднуючи веб-додатки, на кшталт того, як це відбувається з деякими онлайновими сервісами (приклад — найширше використання Google Maps в абсолютно різних сервісах).

У такого підходу є ряд плюсів. Зокрема, користувач не буде витрачати час на відновлення або перевстановлення операційної системи і програм при зміні ноутбука або відновлення контенту після втрати чи виходу з ладу такого ґаджета. Весь контент зберігається в хмарі, а оновлення ОС відбувається автоматично в режимі реального часу. Вийшов з ладу старий ноутбук — не біда, береться новий, вводиться особистий пароль і користувач протягом декількох секунд або хвилин (в залежності від швидкості доступу в Інтернет) отримує власний робочий простір з усіма додатками й контентом. Крім того, Google згадує про ряд захисних шарів і сміливо заявляє про те, що вірусів в Chrome OS немає.

Відсутність прив’язки до апаратної частини дозволило Google реалізувати нову схему надання доступу до пристрою — це оренда. Даний метод можна застосовувати у сфері бізнесу та навчання. Вартість оренди Chromebook на місяць становить в першому випадку — $28, у другому — $20. Варто відзначити, що IT-підрозділи, які орендують ноутбуки компаній, отримують повний контроль над цими пристроями, починаючи від ПО і закінчуючи контентом. Природно, фахівці можуть віддалено налаштувати будь-які аспекти взаємодії користувача з пристроєм.

Що стосується самих продуктів, то на даний момент у Google є два основних партнера по апаратній частині: Acer і Samsung. Остання офіційно представила власний Chromebook-Series 5. Апарат вагою 1,47 кг і товщиною 20 мм оснащується 12-дюймовим РК-дисплеєм з роздільною здатністю 1280х800 пікселів і яскравістю 300 ніт (Samsung стверджує, що його яскравість на 36% вище, ніж у традиційних пристроїв такого роду), 2-ядерним процесором Intel Atom N570 з частотою 1,66 ГГц, 16-гігабайтним mSATA SSD-накопичувачем, двома портами USB, HD веб-камерою і кардрідером (SD, SDHC, SDXC, MMC).

Варто звернути увагу на клавіатуру острівного типу і великий тачпад з підтримкою Multi-Touch. Вбудований акумулятор забезпечує пристрою до 8,5 годин автономної роботи. Модуль Wi-Fi є в стандартній складовій конфігурації Series 5, а 3G-модем — опціонально. У першому випадку Chromebook обійдеться в $430, у другому — $500. Постачання лептопів на базі Chrome OS почнуться 15 червня в США, Великобританії, Франції, Німеччини, Італії, Іспанії та Нідерландах. Протягом кількох наступних місяців Chromebook потрапить і до інших країн світу.

Вище опубліковані фотографії Chromebook від Acer, який трохи відрізняється від Samsung Series 5. У пристрої використовується 11,6-дюймовий РК-дисплей і менш ємний акумулятор, можливостей якого досить для 6 годин автономної роботи лептопа. У результаті Acer Chromebook виявився трохи легшим — 1,34 кг. Також у ньому є вихід HDMI. Реліз новинки також відбудеться 15 червня, але ціна Wi-Fi моделі нижче, ніж у конкурента — $350, а про вартість пристрою з 3G-модемом поки інформації немає.

itc

Теґи: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Категорії: Ноутбук та нетбук

rss twitter facebook vkontakte googleplus tumblr
  • Про Убунту Нові ґаджети Інтернет журнал Нові програми Замовити рекламу Замовити рекламу
  • Реклама

    Категорії

    Теґи

    3G Acer AMD Android Apple ASUS Blu-ray Bluetooth Core i5 Core i7 DDR2 DDR3 Dell DVD DVI eSATA Ethernet Full HD Google Android HDMI Intel Intel Core i5 Intel Core i7 LG microSD MSI Samsung SATA2 SD SSD USB USB 2.0 USB 3.0 VGA Wi-Fi Wi-Fi 802.11b Wi-Fi 802.11g Wi-Fi 802.11n Windows Windows 7 Windows 7 Home Premium Windows XP YouTube РК-дисплей веб-камера

    Жити Завтра

    Українська Відкрита Асоціація Організацій, Груп і Осіб, що працюють з дітьми, страждаючих на онкозахворювання.